Is jouw hart open of dicht, of iets daartussenin?

Is jouw hart open of dicht, of iets daartussenin? En hoe weet je of een hart open is eigenlijk? Volgens mij gaat het om bewustzijn en verbinding.

Ken je dat oude verhaal van die zenleraar? Op een dag overleed zijn zoon en zijn leerlingen waren erg verbaasd hem huilend tijdens de begrafenis aan te treffen nadat hij hun eerder had onderwezen over de illusie van de dood. Over ons aardse leven versus het oneindige liefdevolle waaruit we voortkomen. Ze vroegen waarom hij dan toch huilde. “Zijn overlijden is toch een illusie?” Waarop de leraar zei: “Dat klopt. Maar het is wel een hele pijnlijke…”

Innerlijke vrede is de weg, zo wist de zenleraar zich vast al snel weer te herinneren, maar de meeste mensen identificeren en verwarren zichzelf vaak jarenlang met hun gevoelens. Vooral met dood, pijn, angst en verdriet. Die slaan we op in ons lijf en we onthouden ze veel en veel langer dan gevoelens van oneindigheid, vreugde, onvoorwaardelijke liefde en dankbaarheid.

Probeer het maar eens uit: Kijk eens met aandacht en in alle rust terug op één van je meest pijnlijke en verdrietige ervaringen in dit leven en voel dan eens goed of je in je lichaam gevoelens van oneindigheid, vreugde, onvoorwaardelijke liefde en dankbaarheid tegenkomt…

Wat zeg je? Nee, of iets er tussen in? En hoe weet je dat eigenlijk?

Volgens mij gaat het om eenvoud.

Weet je waar je jarenlange conditionering van dood, pijn, angst en verdriet uiteindelijk oplost in gevoelens van oneindigheid, vreugde, onvoorwaardelijke liefde en dankbaarheid?

Diep in je hart. In innerlijke stilte. In het nu. Waar tijd jou draagt in plaats van andersom.

Probeer het maar eens uit. Begin klein. Doe het op jouw eigenste manier en heb vooral veel geduld met jezelf. Geschiedenis herhaalt zich vanzelf totdat de les geleerd en overstegen wordt.

Het verschil tussen een open of dicht hart, of iets daartussenin?

Het is maar hoe je het bekijkt.

Je schrijft immers altijd je eigen verhaal.

PS Onlangs ben ik geïnterviewd door de veelzijdige auteur en coach Peter den Haring die momenteel op Café Weltschmerz een serie gesprekken presenteert “Tussen Hemel en Aarde”. We hebben het naast “het weer openen van je hart” in 45 minuten o.a. over (volwassen) nieuwetijdskinderen, wat spiritualiteit is nu en hoe oude mannelijke energie doorwerkt in de maatschappij. Je kunt ons hier bekijken of beluisteren.. Veel plezier.!

Meer artikelen

Everything must change

“Everything must change”

“Everything must change” is niet alleen een veelvuldig gecoverd liedje van Randy Crawford, het is ook een universeel gegeven. In onze 3e dimensie verandert alles constant

Lees meer >